Συνέντευξη στην εφημέριδα “RAPORTO” έδωσε ο Σπύρος Σπυρίδων όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την οικονομική κρίση, για τα προβλήματα των νησιών του Αργοσαρωνικού αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα, θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η δυνατότητα να ορθοποδήσουμε σύντομα ως κράτος και ως κοινωνία, έχει σχέση με τη ταχύτητα και το βάθος των αλλαγών που θα τολμήσουμε, σε σχέση με το πελατειακό, αναχρονιστικό κρατικό μοντέλο, που τελικά διαμορφώσαμε και αποδεχτήκαμε, τη δομής της οικονομίας που δημιουργήσαμε, και την νοοτροπία που αποκτήσαμε.
Τα παραπάνω δεν πρόκειται όμως να μας βγάλουν από το τέλμα, αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό αφορά όλες τις χώρες-μέλη που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα.
Το δυσβάστακτο για τις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας χρέος, πρέπει να γίνει άμεσα διαχειρίσιμο. Και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα καθώς και οι επενδύσεις, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη της οικονομίας μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πώς κρίνετε τη πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η κυβέρνηση πορεύεται σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή που πήρε τον περασμένο Ιούνιο. Και αυτή έχει δύο σκέλη:
Πρώτον, την υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, αφού ο λαός δεν έδωσε σε κανένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία και δεύτερον, την παραμονής μας στην Ευρωζώνη και βέβαια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται λοιπόν η κυβέρνηση συνεργασίας, έχοντας αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα, αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για βαθιές τομές και αλλαγές στο κράτος, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση.
Για να μιλήσουμε όμως για βιώσιμη επιτυχία, απομένει το δια ταύτα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Να γίνει δηλαδή, ορατή η ανάκαμψη της οικονομίας, η δραστική μείωση της ανεργίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια είναι τα θέματα που έχετε αναδείξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σο Περιφερειακό Συμβούλιο μας απασχολούν θέματα που αφορούν το σύνολο της Αττικής, αλλά και πολλά άλλα μείζονος σημασίας που αφορούν ολόκληρη την Χώρα.
Παράλληλα όμως, προσπαθώ να αναδεικνύω τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της νησιωτικής περιοχής, καθώς βέβαια και του Πειραιά. Η περιοχή αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερο σύνολο της περιφέρειας Αττικής και έχω την ευθύνη της εκπροσώπησης της, έστω και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης.
Το θέμα του πανάκριβου αεροδρομίου των Σπάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών Πόρου και Ύδρας, το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, η τουριστική προβολή και η πορεία του ΕΣΠΑ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προώθησα και προσπάθησα, να αναδειχθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι αυτονόητο βέβαια το ειδικό ενδιαφέρον που οφείλω για κάθε έργο ξεχωριστά που αφορά την παραπάνω περιοχή.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα σας ενδιέφερε μια νέα συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. σε ενδεχόμενο εθνικών εκλογών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ανήκω επίσης σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η εκάστοτε κυβερνητική περίοδος θα πρέπει να έχει βάθος τετραετίας , ώστε να δίνεται η δυνατότητα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα παράξουν ορατά για τον πολίτη αποτελέσματα. Αυτό εξάλλου είναι και ένα από τα ζητούμενα που πιθανότατα να συζητηθεί στην επικείμενη Συνταγματική αναθεώρηση.
Απαντώντας λοιπόν στην ερώτησή σας λέγω ότι είναι πολύ νωρίς να συζητώ για νέα υποψηφιότητα μου, για την οποία αν υπάρξει πρόταση θα αποφασίσω στην ώρα της, συνεκτιμώντας την διαμορφωμένη τότε πολιτική κατάσταση και κυρίως τη χρησιμότητα που θα έχει για τους συμπολίτες της περιοχής μου κάτι τέτοιο.
Μέσα εξ άλλου από τη συμμετοχή μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχω την δυνατότητα αλλά και υποχρέωση να υπηρετώ τα κοινά της περιοχής μου, κάτι που προσπαθώ να κάνω πάντα με το καλύτερο δυνατό τρόπο.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τα νησιά του Αργοσαρωνικού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο Αργοσαρωνικός αποτελείται από την Τροιζηνία και ένα σύμπλεγμα νησιών που το καθένα του έχει ξεχωριστά προβλήματα πολύ σημαντικά για τους κατοίκους του, ενώ παράλληλα τα θέματα που είναι κοινά για την περιοχή είναι πολλά και κατά κανόνα διαφορετικά από εκείνα που αφορούν την ηπειρωτική Αττική.
Αν όμως θέλουμε να προσδιορίσουμε το σημαντικότερο πρόβλημα που αφορά όλα τα νησιά και έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία τους τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο από εκείνο που προκάλεσε καθίζηση στο τουριστικό εισόδημα της περιοχής και είναι το αεροδρόμιο των Σπάτων, το ακριβότερο από όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης.
Σχεδόν μηδένισε τον εισερχόμενο οργανωμένο τουρισμό σε έναν από τους πρώτους προορισμούς και καταδίκασε τη τουριστική οικονομία του Αργοσαρωνικού, η οποία καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια είχε καταστεί μονοκαλλιέργεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Πως σχολιάζετε τη λίστα του ΣΔΟΕ που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κάποιοι, όχι βέβαια κατά λάθος, έχουν με ανώνυμη επιστολή τους (μια από τις δεκάδες χιλιάδες που κατέφθασαν στο ΣΔΟΕ)συνδέσει τη περίοδο που ήμουν Δήμαρχος, με γεγονότα που συνέβησαν στο Δήμο 5 χρόνια αργότερα και είναι σε όλους γνωστά. Ζήτησα εγγράφως από το ΣΔΟΕ να γίνει το συντομότερο έλεγχος και να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα, ώστε να δοθεί απάντηση στη μεθοδευμένη συστηματική συκοφάντηση, που μου γίνεται κάθε φορά που αποτελώ πιθανό πολιτικό κίνδυνο για κάποιους.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Υπάρχει πρόβλημα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών? Εσείς τι προτείνετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η επαρκής ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για τα νησιά μας αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για να υπάρξει ανάπτυξη και συνιστά Δημόσιο αγαθό.
Στην παρούσα όμως οικονομική συγκυρία, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, για να υπάρξει βελτίωση, απαιτούνται αλλαγές τόσο στην Εθνική όσο και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας προσανατολίζετο, εξ όσων γνωρίζω, στη σχεδίαση της απαραίτητης δέσμης δρομολογίων για κάθε νησιωτική ενότητα. Η ανάδοχος εταιρεία θα είχε την υποχρέωση να εκτελεί όλα τα προσχεδιασμένα δρομολόγια για ολόκληρη την περιοχή. Η πρόταση αυτή με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αλλά για να εφαρμοστεί θα πρέπει να κριθεί συμβατή με την σχετική κοινοτική οδηγία που αφορά τον ελεύθερο ανταγωνισμό.
Αν όλα αυτά όμως δεν προχωρήσουν, θα πρέπει να βελτιώσουμε την από ξηράς προσέγγιση των νησιών μας, όπου αυτό είναι δυνατόν, με τακτά δρομολόγια και έργα που θα βελτιώσουν το οδικό δίκτυο.
Τέλος θα πρέπει να ξαναμπεί στο τραπέζι η παλαιά πρόταση για δρομολόγηση κατάλληλου για τα νησιά μας τύπου πλοίων μέσω της δημιουργίας εταιρείας λαϊκής βάσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; Ακούγεται ότι θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος Πόρου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Επιτρέψτε μου, με το δικαίωμα που μου δίνει η μακρά θητεία μου στην Αυτοδιοίκηση, να συστήσω προς κάθε κατεύθυνση ότι η πρόωρη και μάλιστα έντονη εκλογολογία, όπως αυτή που υπάρχει σήμερα στον Πόρο, δεν υπηρετεί τις πραγματικές και απαιτητικές ανάγκες του νησιού μας.
Οι συμπολίτες μας καθημερινά αγωνιούν για τη δραματική μείωση του τζίρου των καταστημάτων τους και την δυσκολία να βρουν δουλειά, ακόμα και εποχιακή . Ιδιαίτερα μάλιστα τα νέα παιδιά.
Η αποψίλωση του νησιού από τις Δημόσιες υπηρεσίες, η παύση της λειτουργίας του Κ/Ε ΠΟΡΟΣ ως κέντρου εκπαίδευσης, η για διάφορους λόγους μείωση του τουρισμού και όσα πιθανά θα προκύψουν από τα μεγάλα ανοιχτά θέματα, όπως η πλήρης παραχώρηση του λιμανιού στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του, προβληματίζουν πλέον και τον πιο αισιόδοξο συμπολίτη μας.
Απαντώντας όμως ευθέως στην ερώτησή σας, έχω να πω ότι καμία τέτοια απόφαση δεν έχω πάρει. Όσο αφορά προσωπικά σχέδια και φιλοδοξίες το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν απασχολούν ούτε στο ελάχιστο την κοινωνία.
Καλό θα είναι λοιπόν να μπουν όλα αυτά σε δεύτερη μοίρα (εξάλλου μόλις δύο χρόνια έχουν περάσει από τις τελευταίες εκλογές) και να υπάρξει πλατιά και ειλικρινής συνεργασία για το καλό του τόπου μας. Ήμουν και είμαι πάντα πρόθυμος και νοιώθω χρέος μου να συμμετάσχω σ΄αυτήν.