Κύριε Σπυρίδων «βγήκατε ήδη στον προεκλογικό αέρα». Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις πρώτες επαφές σας με τους δημότες, πολλοί από τους οποίους σας είχαν ζητήσει να εγκαταλείψετε τη κεντρική πολιτική σκηνή και την Ευρώπη και ασχοληθείτε με το νησί;
Η επαφή μου με τους δημότες όπως αναφέρεσθε στην ερώτησή σας για μένα είναι η επαφή με τους φίλους μου, τα παιδιά τους, τους συμπατριώτες μου, εκείνους που είχαμε προβληματιστεί, οραματιστεί και δουλέψει ή διαφωνήσει δημιουργικά μαζί.
Είναι οι άνθρωποι του τόπου μου, που δυσανασχετούν για το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο, μαζί με τη νέα γενιά που νοιώθει να συνθλίβεται κάτω από την απειλή της ανεργίας και κυρίως κάτω από την έλλειψη προοπτικής και ευκαιριών.
Πολλοί απ’ αυτούς που με γνώρισαν ως Δήμαρχο, πιστεύουν ότι έχω χρέος να βοηθήσω τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Να βρεθούν λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Πόρου και να μπει πάλι το νησί μας σε τροχιά ανάπτυξης.
Και σε όσους ενηλικιώθηκαν τα τελευταία 7 – 8 χρόνια και ίσως δε γνωρίζουν τη δημαρχιακή μου θητεία οφείλω να δημιουργήσω την αισιοδοξία και τη πεποίθηση ότι μπορούμε, αν το πιστέψουμε, να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα πράγματα, να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία και να βρούμε λύσεις και διεξόδους.
Αναμφισβήτητα θα διατηρήσετε τις επαφές σας. Η εκλογή σας ως Δημάρχου θα σας επέτρεπε να έχετε κάποια δραστηριότητα άξω από το νησί;
Τις επαφές μου, έχω σκοπό όχι μόνο να τις διατηρήσω από κοινωνική υποχρέωση, αλλά και να καλλιεργήσω ακόμα πιο πολύ αυτές που θα μας φανούν χρήσιμες για το νησί μας και τους συμπολίτες μου.
Οι πολιτικές δραστηριότητές μου όμως εκτός του νησιού μας, θα έχουν σχέση μόνο με την Αυτοδιοίκηση, είτε σε πανελλαδικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως εξ άλλου έκανα όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν Δήμαρχος.
Αυτές οι δραστηριότητες εξ άλλου δημιουργούν την γνώση, την πρώιμη πληροφόρηση του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και συνεπώς την δυνατότητα να πρωτοπορήσουμε σε δράσεις και έργα.
Πολύ λίγα ξέρουμε για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου σας. Γιατί ;
Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τα περισσότερα ονόματα των συνεργατών μου, που πιστεύω ότι εκπροσωπούν επάξια και δυναμικά όλο το κοινωνικό φάσμα της μικρής μας κοινωνίας.
Οπωσδήποτε όταν αποχωρήσατε το 2006 αφήσατε κάποια προγραμματισμένα έργα στο έλεος του χρόνου. Ποια είναι αυτά και ποια θα συνεχίσετε, δεδομένου ότι μπορεί κάποιες συνθήκες να έχουν αλλάξει ;
Όταν το 2006 έθεσα υποψηφιότητα για τη Νομαρχία Πειραιά, (αφού βέβαια εξάντλησα τη θητεία μου ως Δήμαρχος και όχι αφήνοντας τη στη μέση, όπως περιέργως ή σκοπίμως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί), ήταν ώριμα, με μελέτες, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αδειοδοτήσεις και δημοπρατημένα, σημαντικά έργα, όπως για παράδειγμα :
- η νέα προβλήτα, που χρησιμοποιείται σήμερα για τα ferryboats,
- η ανάπλαση από το Μουσείο έως την οικία Βέττα στην Πούντα,
- η κατασκευή του Γυμνασίου – Β΄ Δημοτικού,
- η κατασκευή δικτύου που συνδέει τη δεξαμενή του Αγίου Στάθη με την περιοχή πλησίον των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως,
- η αλλαγή μεγάλου μέρους του κεντρικού δικτύου ύδρευσης της Σφαιρίας,
- η κατασκευή της ξύλινης προβλήτας
τα οποία υλοποιήθηκαν στη πρώτη τετραετία της επόμενης Δημοτικής Αρχής.
Άφησα επίσης ολοκληρωμένες τρείς σημαντικές μελέτες, (οι δύο εκ των οποίων βραβεύτηκαν πανελλαδικά με πρώτο και δεύτερο βραβείο),
- την ανάπλαση των όψεων όλου του παραλιακού μετώπου,
- την ανάπλαση πολύ μεγάλου τμήματος του εσωτερικού της Σφαιρίας (σχεδόν το 1/3 του νησιού),
- την ανάπλαση της Πούντας και άλλες μικρότερες αναπλάσεις όπως της πλατείας του Χριστού , της περιοχής πίσω από τη ξύλινη προβλήτα και του κτηρίου της Δημοτικής αγοράς
- Κυκλοφοριακή μελέτη για την Σφαιρία.
Βέβαια οι ανάγκες ενός τόπου δεν σταματούν ποτέ και ο Πόρος χρειάζεται και άλλα έργα υποδομών όπως π.χ. αυτά που έχουν σχέση με την ύδρευση, ή τη συνέχιση των έργων αποχέτευσης – ΒΙΟΚΑ, (όπως η δημιουργία νέας αποχέτευσης στον οικισμό της Σφαιρίας ή τριτοβάθμια βιολογική επεξεργασία των λυμάτων με ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση για άρδευση των μεγάλων ποσοτήτων νερού που καταλήγουν στη θάλασσα). Σημαντικά κεφάλαια αποτελούν έργα και δράσεις που έχουν σχέση με την Παιδεία, το Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, τη Τρίτη Ηλικία. Ιδιαίτερη έμφαση στη νέα δημοτική περίοδο θα δώσουμε στη βασική οικονομική δραστηριότητα του νησιού μας, που είναι ο Τουρισμός.
Εκεί όμως που τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης και για μένα και τους συνεργάτες μου αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, είναι η κοινωνική πολιτική, η δημιουργία δηλαδή ενός δικτύου προστασίας των αδύναμων συμπολιτών μας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημαντικό ρόλο σε αυτά θα παίξουν η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και η ανάταση της τοπικής οικονομίας.
Για μας, η μεγαλύτερη κοινωνική παροχή δεν θα προκύψει από πρόσκαιρες και αποσπασματικές επιδοματικές πολιτικές, αλλά από την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της οικονομίας μας.
Ο Πόρος έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το γεγονός ότι ο βασικός κορμός της οικονομίας του είναι ο τουρισμός. Μια δραστηριότητα που έχει μέλλον στην Χώρα μας και προβλέπεται να πρωταγωνιστήσει στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
Πολλά επίσης προσδοκούμε από την αξιοποίηση του νέου επταετούς Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης. Για παράδειγμα ένας από τους βασικότερους πυλώνες του νέου ΕΣΠΑ και δύο όροι που θα μπουν σε λίγο στην καθημερινή μας ζωή είναι η «έξυπνη εξειδίκευση – smart specialization» και η «καινοτομία – innovation». Σε λίγο θα κληθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει τους όρους αυτούς και να δώσει καινοτόμες λύσεις σε παλιά και χρόνια προβλήματα. Έχουμε δουλέψει και έχουμε σχεδιάσει πάρα πολλά πράγματα στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιοποίηση όλων αυτών των καινούργιων για την Ελλάδα εννοιών και φιλοδοξούμε ότι ο Πόρος θα έχει ένα προβάδισμα στους τομείς αυτούς.
Ποια από τα ήδη εκτελεσθέντα έργα θα διαφοροποιούσατε ή θα βελτιώνατε ;
Κάθε έργο, κάθε δράση, κάθε παρεχόμενη υπηρεσία, αλλά και πολλές πολιτικές αποφάσεις πρέπει να έχουν την ευελιξία του επανασχεδιασμού. Οι επιστήμες και οι τεχνολογίες τρέχουν με ασύλληπτους ρυθμούς. Έτσι κι εμείς πρέπει πάντα να επανασχεδιάζουμε και να ακολουθούμε τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Κάθε τι που δεν επανασχεδιάζεται και δεν επαναπροσδιορίζεται είναι καταδικασμένο, πεθαίνει.
Όσον αφορά το σκέλος της ερώτησης για τα έργα που θα ολοκλήρωνα, κάποια απ αυτά έχουν σχέση με την πηγή πλούτου που έχουμε. Δηλαδή το ασφαλές και φιλόξενο λιμάνι μας. Αυξάνοντας και οργανώνοντας καλύτερα τους χώρους υποδοχής και την ασφάλεια των σκαφών που επισκέπτονται τον Πόρο τα οφέλη για τον τόπο μας θα είναι μεγάλα και ορατά.
Έχετε διαδηλώσει την ενότητα στο νησί. Πώς σκέφτεστε ή πως θα θέλατε την αντιπολίτευση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού ;
Η ενότητα, η σύμπνοια και η από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων, ιδιαίτερα των σημαντικών, που αφορούν μια μικρή κοινωνία, είναι απαραίτητα στοιχεία για να πάει ένας τόπος μπροστά. Το αντίθετο διασφαλίζει με μαθηματική ακρίβεια την οπισθοδρόμηση. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει φίμωση του διαφορετικού λόγου, των διαφορετικών απόψεων και κυρίως ιδεών. Η σύνθεση θα προκύψει μέσα από ένα κλίμα σχέσεων που θα κυριαρχεί ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια, στην διαφορετικότητα και στις απόψεις κάθε συμβούλου, σε όποια παράταξη κι αν ανήκει, κάθε ομάδας πολιτών, κάθε απλού πολίτη και θα διαμορφώσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα αφορά όλους τους τομείς, την αειφόρο ανάπτυξη, την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας και την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής.